Gepost op

Informatieavond Goeie Kost! & Duurzaam Drimmelen

Goed bezochte informatieavond Goeie Kost! & Duurzaam Drimmelen

(Tekst: Machteld van de Vijver, Duurzaam Dimmelen)

 

Het is een nieuwe traditie geworden: de afsluiting van het bijeenkomsten-seizoen door Duurzaam Drimmelen samen met Goeie Kost! 

Biologisch voedsel uit de regio op bestelling: dat is de kernactiviteit van de vrijwilligers van Goeie Kost!. Duurzaam Drimmelen wil het belang van duurzaamheid onder de aandacht brengen en mensen en organisaties met elkaar verbinden om samen te werken aan duurzaamheid. Dan is de combinatie gauw gemaakt.

Op 20 juni troffen belangstellenden elkaar in het clubhuis van de Madese Natuurvrienden, ook heel toepasselijk als het om verbinden gaat.

Net als vorig jaar is een informatieavond georganiseerd over biologisch voedsel, met na afloop een gezellig samen zijn met biologische drankjes en hapjes van leveranciers van Goeie Kost!. Dat het clubhuis van de Madese Natuurvrienden in beeld kwam voor deze bijeenkomst is niet zo gek, want daar kunnen de bestellingen bij Goeie Kost! iedere vrijdag worden opgehaald. Het hele clubhuis zat vol.

Na een welkomstwoord door Jan Pieter Wieldraaijer, voorzitter van Duurzaam Drimmelen, en een toelichting over Goeie Kost! door Edith Verkooyen, voorzitter van Goeie Kost! begon het echte programma.

Cees Kooijmans, vrijwilliger bij Goeie Kost!, las delen voor uit een brief van een oude Indiase boer aan de minister van landbouw. De (inmiddels overleden) hoogbejaarde boer pleit voor biologische landbouw om de mensen te kunnen blijven voeden en meer in het algemeen voor het behoud van de veerkracht van de aarde. Hoewel zijn verhaal over India gaat, is het één op één te vertalen naar onze eigen situatie.

Daarna kwamen twee biologische boeren aan het woord.

Henriëtte van den Hoek en haar man hebben hun bedrijf in Dongen, waar vooral tomaten worden geteeld, in 2015 omgeschakeld naar biologisch. Onder de naam  Natuurlijk Tomaat worden er nog steeds vooral tomaten geteeld, maar ook komkommers en paprika’s. Bijzonder is ook dat onder de naam “Henriëttes” allerlei producten worden verkocht die gemaakt zijn van tomaten, zoals ketchup en saus. Daarmee is Henriëtte begonnen omdat de tomaten niet altijd bijtijds kunnen worden verkocht, en het gewoon zonde is om ze weg te gooien. De potjes met een mooi etiket, ontworpen door een vriendin die vond dat Henriëttes producten een eigen gezicht verdienen, zijn te koop in hun boerderijwinkel in Dongen en via de website van Goeie Kost! Henriëtte vertelde haar verhaal staande bij een tafel waarop zij tomaten, komkommers en paprika’s van Natuurlijk Tomaat en potten en flessen “Henriëttes” had gerangschikt; de kerstomaatjes werden meteen doorgegeven.

Janine Keller is samen met haar man bezig met het omzetten van het akkerbedrijf van haar ouders in Lage Zwaluwe naar biologische landbouw. Dat betekent nogal wat voor de bedrijfsvoering. Het enthousiasme spatte van haar verhaal, dat ook veel vragen los maakte. Die kon Janine nog niet allemaal beantwoorden, omdat zij haar opleiding aan de biologisch dynamische landbouwopleiding nog niet heeft afgerond. Het gehoor kreeg ook veel te zien, in een uitgebreide presentatie op het grote scherm, waarover de Madese Natuurvrienden beschikken.

Het leuke van dit soort presentaties is, dat “biologisch” gaat leven: enthousiasme en overtuiging in combinatie met praktijkervaring in de “normale” landbouw blijkt goed te kunnen werken. Op deze warme zomeravond werd ook buiten nog lang nagepraat.