Sjalotjes (250 gr)

1,75

Categorie: Tag:

Dit product wordt geleverd door:

Beschrijving

Geteeld door Bonaventura

Bewaartips:
Sjalotjes zijn op kamertemperatuur, droog en donker 3-4 weken bewaarbaar. Een aardewerken pot is hier goed geschikt voor. Sluit deze niet volledig af, luchtcirculatie is belangrijk. In de zomer lopen sjalotjes snel uit en worden ze sneller zacht dan in de koudere seizoenen.

Tips & tricks:
De smaak van dit kleine roze tot roodbruine ronde of ovale smaakbommetje is verfijnder dan van gele ui. Een sjalotje wordt samen met witte wijn en azijn als gastrique veel gebruikt als basis voor klassieke sauzen.
Gesnipperd door een dressing voor een salade geeft het lekker wat pit. Sjalotjes bevatten veel suikers, die je tijdens het bakken kan laten karameliseren, waardoor de smaak van een gerecht zacht, zoet en rijk wordt. Het is geweldig om sjalotjes in z’n geheel langzaam te garen in rode wijn en tijm. Ze vallen uiteindelijk uit elkaar, net als Slagerij in een stoof.

Tranen
Sjalotjes zijn bij het snijden het ‘traangevoeligst’. Bij het snijden van uien worden cellen stuk gesneden. Hierdoor komen stoffen vrij, waaruit vluchtige zwavelzuurverbindingen worden gevormd. Per soort verschilt de hoeveelheid die vrijkomt. Wanneer dit prikkelende gas in contact komt met de ogen, vormt het met het oogvocht een stof, dat de zenuweinden in het oog irriteert. Dit maakt dat veel mensen tranen moeten laten. In het traanvocht zelf bevindt zich een enzym met een antibacteriële en antivirale werking ter bescherming van het oog. Tranen zouden te voorkomen zijn door uien in de koelkast te bewaren. Als je lenzen draagt heb je veel minder last van traanogen.

Extra informatie

Gewicht

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.