Geelwortel (20gr)

1,35

3 op voorraad

Categorie: Tag:

Dit product wordt geleverd door:

Beschrijving

Voor geelwortel worden veel namen door elkaar gebruikt zoals: Kurkuma (afgeleid van de Latijnse naam Curcuma) of koenjit.

Als de plant boven de grond begint te verwelken (ongeveer december – januari) worden de ondergrondse delen opgegraven. De wortelstok en de knollen worden gescheiden van de wortels.
Gemalen kurkuma is het helder oranje wortelSlagerij dat men kookt en daarna droogt.
Het is meestal onderdeel van de kruidenmix kerriepoeder. De smaak van geelwortel is enigszins bitter, lichte grondsmaak. Het geeft kleur aan gerechten.
De geelwortel is een van de meest gebruikte ingrediënten in curry’s. De specerij zorgt voor een mooie gele kleur en specifieke smaak. Vroeger werd de specerij niet alleen vanwege de kleur en het versterken van de smaak gebruikt, maar deze specerij zorgde er voor dat het voedsel langer kon worden bewaard.  Kerrie en mosterd hebben hun kleur aan het gebruik van kurkuma te danken.
Ook in de voedingsmiddelenindustrie wordt de specerij veel gebruikt als kleurmiddel. Het wordt aangegeven met de code E100.

In de wortel en de ondergrondse stam van de Curcuma Longa zit een medicinaal bestanddeel genaamd curcumine. Dit bestanddeel wordt gebruikt in vele medicinale toepassingen. Curcumine bevat sterke anti-oxidanten en vermindert ontstekingen. Het beschermt de lever tegen toxische componenten. Het zou ook preventief tegen kanker werken, vanwege de anti-oxidanten, maar dat is wetenschappelijk (vooralsnog) niet bewezen. Het bestanddeel zou ook helende eigenschappen bevatten tegen hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.