Schorseneren (500 gr)

2,75

Dit product wordt geleverd door:

Beschrijving

Geteeld door Arenosa

Schorseneren – een groente met voeten in de aarde en een lijflied van Drs. P:
“Gif in de bodem, lawaaiige buren
Koolraap en lof, schorseneren en prei
Buien en lagere temperaturen
Koolraap en lof, schorseneren en prei”

Reken 2-3 schorseneren per persoon. 250-300 gram ruw product is goed voor 150-200 gram schoon product.

Bewaartips:

Schorseneren zijn in een papieren of (composteerbare) plastic zak in de koelkast 8-12 dagen te bewaren. De wortels zijn bij levering nog vuil van de grond, maar dat komt de bewaarbaarheid ten goede.

Tips & tricks:
Een jong meisje dat schorseneren blieft, zou een liefhebbende man vinden. Onder de grofstoffelijke bruinzwarte buitenkant, gaat een sneeuwwit binnenste schuil. Het sappige vlees is zoetig met notige tonen. De smaak wordt wel vergeleken met artisjok of oesters. Schorseneren vragen smaaktechnisch om een stevige tegenhanger.
De lange (tot 30 cm) wortel heeft bijnamen als “keukenmeidenverdriet” en “huisvrouwenleed” vanwege het vuile schoonmaakklusje. Wellicht zijn schorseneren na de Tweede Wereldoorlog van tafel geveegd, omdat we er letterlijk onze handen niet meer aan vuil wilden maken. Bij het aansnijden van de oneetbare schil, komt kleverig wit melksap vrij. In contact met zuurstof verkleurt het oranjebruin, wordt het kleverig en gaat het moeilijk van je handen af. Inmiddels heeft de schorseneer z’n rentree gemaakt. Uiteindelijk is het schillen gewoon een kwestie van doen en valt het reuze mee, want tegenwoordig hebben we de fantastische dunschiller. Een voordeel van deze “armeluis asperges” ten opzichte van asperges, is dat je de schil niet over het hoofd kan zien en na het koken dus geen last van draden hebt. Als je huiverig bent voor vieze handen, gebruik dan keukenhandschoenen. Het scheelt als je de schorseneren van te voren even in een bak met koud water doet. Ga ze niet stuk voor stuk wassen. Schil de wortels onder of boven water, maar vooral zo snel mogelijk. Verwijder de uiteinden en leg in beide gevallen de naakte wortels na het schillen in een bak met schoon water. Een scheut azijn of citroen gaat bruinkleuring tegen. Je kookt schoseneren in 15-20 minuten gaar. Een scheut melk houdt de wortels wit tijdens het koken.

Extra informatie

Gewicht

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.